About

Lilian Hak is een zangeres, songwriter, componist en producer. Ze speelt piano, gitaar en beoefent de theremin.
Hak vestigde haar naam in 2010 met het album ‘Old Powder New Guns’, een verzameling liedjes vol drama en glamour die doet denken aan films uit vervlogen tijden. Pers en publiek prezen dit album. Daarna in 2013 volgde haar album ‘Lust Guns & Dust’ waarin de echo’s doorklinken van een spaghettiwestern.
Zij tourde met haar band langs clubs, festivals en opende in 2011 Festival Noorderslag in de 3 FM zaal en de NPO 3 liet op TV een registratie zien van dit optreden. Daarna volgde een aantal theatertours door het hele land met haar band. Lilian werd in datzelfde jaar gevraagd voor een aantal speciale projecten. Haar geschreven muziek van het album ‘Old Powder New Guns’ werd opnieuw gearrangeerd voor het Magogo kamerorkest om in de concertzaal van Tilburg een aantal concerten te geven. Ook was zij gevraagd voor een wintergala concert in samenwerking met het Noordpoolorkest en het Noord Nederlands Danstheater (NND) om een concert te geven in de grote zaal van de Stadsschouwburg van Groningen.
Lilian trad op in TV programma’s zoals DWDD en de vpro Nederpopshow en op de radio was zij te horen in oa de ochtendshow van Giel Beelen 3FM, bij BNN, Radio 1, 2 en 6.
In de periode voor 2010 deed Lilian met haar electronische band en als solo artiest verschillende supports in binnen-en buitenland oa voor The Kills (GB), Kashmir (DK), Anna Clarke (GB), M83 (FR) and Vive la Fete (B).

Inmiddels heeft Hak vier solo albums op haar naam staan: Silence Feels Safe (2004), Love’s Victory March (2006), Old Powder New Guns (2010), Lust Guns & Dust (2013). En bracht daarnaast een aantal 12” en single releases uit. Ze werkte samen met verschillende internationale artiesten en songwriters zoals Scanner (Robin Rimbaud, UK), Vector Lovers (UK), Berlijnse T.Raumschmiere (album en tour), Matthew Herbert (UK) en de Vlaamse zanger/componist Ozark Henry. Samen met Ozark schreef ze twee songs die op haar album Lust Guns & Dust (2013) als duetten te horen zijn. Ook in Nederland deed zij een aantal samenwerkingen waaronder met Wouter Hamel waarmee ze in 2010 de kerstsingle ‘Christmas Dinner’ opnam. In 2014 had Hak een Nederlandse primeur: De nabestaanden van Johnny Cash hadden de zangeres Lilian Hak toestemming gegeven de grootste hit I Walk The Line van Johnny Cash te bewerken.

Naast Hak’s eigen projecten maakt zij ook muziek en sounddesign in opdracht voor theater, film, commercial of audiovisuele live performances. Haar composities kenmerken zich door een combinatie te maken van echte instrumenten, fieldrecording, creatief gebruik van samples met electronica.
In studio verband en op het podium werkt Lilian met verschillende muzikanten waaronder: Erik Rutjes, Lucas Dols, Bastiaan Mulder, Frank Burks, Salle de Jonge, Rutger Schehrer, Arthur Lijten, Jerome Hol, Maurits de Lange, Dion Nijland, Andy Bruce, George Pancras, Vera van der Bie, Jur de Vries, Adriaan Breunis, Peter Grond, Frans-Jan van der Hoeven, Emre Ramazanoglu, Maite Hontelé, Albert van Veenendaal, Jan-Jacob Zegel, Fay Lovsky, Odilo Girod en Paul van Kessel.

Album Bio

LILIAN HAK – LUST GUNS & DUST

De fascinatie voor filmklassiekers is gebleven. Nadat de Utrechtse zangeres Lilian Hak in 2010 een conceptalbum maakte, gebaseerd op de films van de gouden eeuw van Hollywood is nu specifiek de spaghettiwestern aan de beurt. Met name de bravoure, de melancholie en de suspense van meesterwerken van regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone. Widescreen emoties met net zo’n breed geluidsbeeld.

Op Lust Guns & Dust de opvolger van Haks project en album Old Powder New Guns klinken tremolo gitaartjes die trillen als de lucht boven een zinderende stofvlakte; galopperen pauken in nerveuze achtervolging en wordt een verlangende vrouwenstem getroost door een Spaanse gitaar en zoetgevooisde mannenkoortjes.

Hak had de titel voor haar nieuwe album al. ‘De passie, de glorie en het land waren altijd belangrijke motieven in die films. Een onmogelijke liefde, de kracht en trots van desperados maar ook de pioneer spirit, het voor het eerst ontdekken en veroveren van een gebied als een ontdekkingsreiziger met alle dromen en obstakels vandien. Alle liedjes zijn geschreven vanuit een sterke vrouw als personage die haar eigen Lust Guns and Dust heeft. Het zijn de drie speelkaarten die je kan trekken in deze soundtrack van liedjes, als in een pokerspel.’

Hak heeft het allemaal vertaald naar het nu en gevangen binnen de kaders van traditionele popliedjes die ze zelf heeft geproduceerd. Ze eigent zich de stijlfiguren toe of flirt vluchtig met het idioom in liedjes die alleen door een enkel element nog aan de inspiratiebron herinneren. Hak: ‘Het ging me bij deze plaat ook meer om te werken vanuit de klank en de sfeer dan vanuit een visueel gegeven. Het typerende geluid vond ik belangrijker.’ Gitaren staan dan ook centraal (slide, dobro, akoestisch en Gretsch) en instrumenten als de theremin en de mondharp worden geïntroduceerd.

En net zoals ze zich voor Old Powder onderdompelde in filmmateriaal, om te leren en te componeren, verbleef ze voor haar vierde album zes maanden in Berlijn en bestudeerde daar de spaghettiwestern met stapels dvd’s als haar docenten. Maar ook oude platen van Tom Waits die een karakteristiek raspend drumgeluid hebben. En Dick Dale’s surfgitaar, waar ze een zwak voor heeft, die overigens goed blijkt te gedijen in roodgekleurd woestijnzand.

Deze keer was de piano niet haar vaste sidekick waarmee ze haar liedjes schreef. ‘Omdat de gitaar zo’n centrale plek inneemt in dit soort filmmuziek heb ik de piano wat meer losgelaten.’

Wat bleef was het gebruik van samples als rauw compositiemateriaal. Eigenlijk nog een overblijfsel uit de periode dat de Utrechtse zangeres actief was als electro-artieste en samenwerkte met de Berlijnse technopunker T. Raumschmiere. Het sterk beeldende karakter van haar muziek heeft er echter altijd in gezeten. Vóór haar electrofase maakte ze al voorstellingen voor het rondreizende festival De Parade met een liedje in een ouderwetse jaren veertig stijl als hoogtepunt. Verknipt op de sampler, dat dan weer wel.

Ook anders: Lust Guns & Dust is geen eenvrouwsonderneming. ‘Samenwerking moest meer centraal staan op dit album. Ook in de vorm van duetten die ik graag wilde zingen.’ Hak heeft de door haar bewonderde Belgische singer/songwriter Ozark Henry als love interest aan de haak geslagen. Hij zingt twee nummers met haar (This Place is Burning en Hold on the Fire). Daarnaast leverden ook Fay Lovsky, Odilo Girod voorheen van Coparck, Maurits Westerik (Gem) en Paul van Kessel (Young Sinatras) bijdragen aan de plaat.

Op het podium wordt Hak bijgestaan door zes muzikanten die met haar haar breedbeeldvisie vorm gaan geven. Eén die net zo zal zinderen als de inspiratiebronnen op het scherm. Jean Luc Godard zei het al: ‘All you need to make a movie is a girl and a gun.’

Band:
Lilian Hak – zang/toetsen
Salle de Jonge – drums
Lucas Dols – basgitaar
Erik Rutjes – gitaar
Bastiaan Mulder – gitaar
Rutger Schehrer – percussie/pauken

Album Bio

LILIAN HAK – OLD POWDER NEW GUNS

Lilian Hak, zangeres en componiste uit Utrecht, gebruikte de muziek uit klassieke films als inspiratiebron voor een verzameling liedjes vol drama, glamour en suspense. Gefascineerd door filmmuziek uit de jaren ’40, ’50 ,‘60 vertrok Lilian met een stapel DVD’s naar Bangkok. Uitkijkend vanaf 22 hoog over een zinderend hete stad ontstond het album ‘Old Powder New Guns’. Sample voor sample geknipt van oude klassiekers uit vervlogen tijden. In de pers werd haar album lovend ontvangen. Haar originele liedjes doen u denken aan de sublieme muziek van films uit vervlogen tijden. De bombastische bravoure van Once upon a time in the West, de suspense van de films van Hitchcock en de donkere melancholie van de film noir. Deze femme fatale strekt zich uit over de vleugel en zingt liedjes vol glamour en dramatiek. Originele jazzy muziek in het decor van een zwart-wit film, dát is de muzikale wereld van Lilian Hak.

Met de steun in de rug van Productiehuis Oost-Nederland, ook de motor achter Kyteman en NO blues, gaat ze Old Powder New Guns op de planken brengen met een elfkoppige band vol ervaren muzikanten. De song ‘Never Speak To Strangers’ was te horen bij De Wereld Draait Door en 3FM (Giel Beelen). Zij tourde met haar elfkoppige band langs clubs en festivals en opende in 2011 Festival Noorderslag in de 3 FM zaal. De pers was lovend over haar optreden, ‘mysterieus, eigenzinnig en gedurfd’ (Eindhovens Dagblad). Daarna volgde een reeks optredens in de Nederlandse theaters.