About

LILIAN HAK – LUST GUNS & DUST

De fascinatie voor filmklassiekers is gebleven. Nadat de Utrechtse zangeres Lilian Hak in 2010 een conceptalbum maakte, gebaseerd op de films van de gouden eeuw van Hollywood is nu specifiek de spaghettiwestern aan de beurt. Met name de bravoure, de melancholie en de suspense van meesterwerken van regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone. Widescreen emoties met net zo’n breed geluidsbeeld.

Op Lust Guns & Dust de opvolger van Haks project en album Old Powder New Guns klinken tremolo gitaartjes die trillen als de lucht boven een zinderende stofvlakte; galopperen pauken in nerveuze achtervolging en wordt een verlangende vrouwenstem getroost door een Spaanse gitaar en zoetgevooisde mannenkoortjes.

Hak had de titel voor haar nieuwe album al. ‘De passie, de glorie en het land waren altijd belangrijke motieven in die films. Een onmogelijke liefde, de kracht en trots van desperados maar ook de pioneer spirit, het voor het eerst ontdekken en veroveren van een gebied als een ontdekkingsreiziger met alle dromen en obstakels vandien. Alle liedjes zijn geschreven vanuit een sterke vrouw als personage die haar eigen Lust Guns and Dust heeft. Het zijn de drie speelkaarten die je kan trekken in deze soundtrack van liedjes, als in een pokerspel.’

Hak heeft het allemaal vertaald naar het nu en gevangen binnen de kaders van traditionele popliedjes die ze zelf heeft geproduceerd. Ze eigent zich de stijlfiguren toe of flirt vluchtig met het idioom in liedjes die alleen door een enkel element nog aan de inspiratiebron herinneren. Hak: ‘Het ging me bij deze plaat ook meer om te werken vanuit de klank en de sfeer dan vanuit een visueel gegeven. Het typerende geluid vond ik belangrijker.’ Gitaren staan dan ook centraal (slide, dobro, akoestisch en Gretsch) en instrumenten als de theremin en de mondharp worden geïntroduceerd.

En net zoals ze zich voor Old Powder onderdompelde in filmmateriaal, om te leren en te componeren, verbleef ze voor haar vierde album zes maanden in Berlijn en bestudeerde daar de spaghettiwestern met stapels dvd’s als haar docenten. Maar ook oude platen van Tom Waits die een karakteristiek raspend drumgeluid hebben. En Dick Dale’s surfgitaar, waar ze een zwak voor heeft, die overigens goed blijkt te gedijen in roodgekleurd woestijnzand.

Deze keer was de piano niet haar vaste sidekick waarmee ze haar liedjes schreef. ‘Omdat de gitaar zo’n centrale plek inneemt in dit soort filmmuziek heb ik de piano wat meer losgelaten.’

Wat bleef was het gebruik van samples als rauw compositiemateriaal. Eigenlijk nog een overblijfsel uit de periode dat de Utrechtse zangeres actief was als electro-artieste en samenwerkte met de Berlijnse technopunker T. Raumschmiere. Het sterk beeldende karakter van haar muziek heeft er echter altijd in gezeten. Vóór haar electrofase maakte ze al voorstellingen voor het rondreizende festival De Parade met een liedje in een ouderwetse jaren veertig stijl als hoogtepunt. Verknipt op de sampler, dat dan weer wel.

Ook anders: Lust Guns & Dust is geen eenvrouwsonderneming. ‘Samenwerking moest meer centraal staan op dit album. Ook in de vorm van duetten die ik graag wilde zingen.’ Hak heeft de door haar bewonderde Belgische singer/songwriter Ozark Henry als love interest aan de haak geslagen. Hij zingt twee nummers met haar (This Place is Burning en Hold on the Fire). Daarnaast leverden ook Fay Lovsky, Odilo Girod voorheen van Coparck, Maurits Westerik (Gem) en Paul van Kessel (Young Sinatras) bijdragen aan de plaat.

Op het podium wordt Hak bijgestaan door zes muzikanten die met haar haar breedbeeldvisie vorm gaan geven. Eén die net zo zal zinderen als de inspiratiebronnen op het scherm. Jean Luc Godard zei het al: ‘All you need to make a movie is a girl and a gun.’

Band:
Lilian Hak – zang/toetsen
Salle de Jonge – drums
Lucas Dols – basgitaar
Erik Rutjes – gitaar
Bastiaan Mulder – gitaar
Rutger Schehrer – percussie/pauken