Press

Album bio – LILIAN HAK – LUST GUNS & DUST ( dutch / .doc 220kb)
Lilian Hak-Biography ( english / .pdf 187kb)
Press Portrait Pics Lilian Hak ( .zip 25mb)
Press Album Pics Lilian Hak ( .zip 42.7mb)

PERS QUOTES OVER LUST GUNS & DUST (CD):

“Lust, Dust & Guns is een knappe popplaat waarmee Lilian Hak opnieuw haar veelzijdigheid als producer bewijst.”
3voor12/vpro

“Lust Guns & Dust is gevarieerd en bij vlagen betoverend”
NU.nl

“Perfecte timing nu Tarantino’s western Django Unchained voor volle zalen zorgt. Een sfeervol avontuur met de doorleefde stem van Hak als leidraad.”
Veronicagids

“Een album stampvol gevuld met sfeer en een dame met een zeer imposante stem.”
Musicfrom.nl

“Knappe eigen songs waarvan er gerust een paar op een echte soundtrack zouden mogen komen”
BN DeStem

“Je hoort hier echter geen herkauwen van bekende muzikale thema’s maar creatieve en ingenieuze songs, beeldend als een hoorspel”
Platomania

“Lilian Hak is een eigenzinnige dame met lef”
Mousique.nl

“Lust Guns & Dust is ijzersterk”
OOR

“Dit lijkt wel uit een film van Quentin Tarantino”
Musicmaker

“Fraai zijn de twee duetten met Ozark Henry”
Revolver

“Met Lust Guns & Dust verstevigt Lilian Hak haar reputatie als vertolker van spannende soundtracks”
Written in Music

INTERVIEWS
Vpro/3voor12
Limburgs Dagblad
AD Utrecht en Rotterdam
Telegraaf
Musicmaker
Eindhovens Dagblad
DUIC

PUBLICATIES
Gooi Eemlander
Elle
Femme Actuelle (Frankrijk)

LILIAN HAK – LUST GUNS & DUST


De fascinatie voor filmklassiekers is gebleven. Nadat de Utrechtse zangeres Lilian Hak in 2010 een conceptalbum maakte, gebaseerd op de films van de gouden eeuw van Hollywood is nu specifiek de spaghettiwestern aan de beurt. Met name de bravoure, de melancholie en de suspense van meesterwerken van regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone. Widescreen emoties met net zo’n breed geluidsbeeld.

Op Lust Guns & Dust de opvolger van Haks project en album Old Powder New Guns klinken tremolo gitaartjes die trillen als de lucht boven een zinderende stofvlakte; galopperen pauken in nerveuze achtervolging en wordt een verlangende vrouwenstem getroost door een Spaanse gitaar en zoetgevooisde mannenkoortjes.

Hak had de titel voor haar nieuwe album al. ‘De passie, de glorie en het land waren altijd belangrijke motieven in die films. Een onmogelijke liefde, de kracht en trots van desperados maar ook de pioneer spirit, het voor het eerst ontdekken en veroveren van een gebied als een ontdekkingsreiziger met alle dromen en obstakels vandien. Alle liedjes zijn geschreven vanuit een sterke vrouw als personage die haar eigen Lust Guns and Dust heeft. Het zijn de drie speelkaarten die je kan trekken in deze soundtrack van liedjes, als in een pokerspel.’

Hak heeft het allemaal vertaald naar het nu en gevangen binnen de kaders van traditionele popliedjes die ze zelf heeft geproduceerd. Ze eigent zich de stijlfiguren toe of flirt vluchtig met het idioom in liedjes die alleen door een enkel element nog aan de inspiratiebron herinneren. Hak: ‘Het ging me bij deze plaat ook meer om te werken vanuit de klank en de sfeer dan vanuit een visueel gegeven. Het typerende geluid vond ik belangrijker.’ Gitaren staan dan ook centraal (slide, dobro, akoestisch en Gretsch) en instrumenten als de theremin en de mondharp worden geïntroduceerd.

En net zoals ze zich voor Old Powder onderdompelde in filmmateriaal, om te leren en te componeren, verbleef ze voor haar vierde album zes maanden in Berlijn en bestudeerde daar de spaghettiwestern met stapels dvd’s als haar docenten. Maar ook oude platen van Tom Waits die een karakteristiek raspend drumgeluid hebben. En Dick Dale’s surfgitaar, waar ze een zwak voor heeft, die overigens goed blijkt te gedijen in roodgekleurd woestijnzand.

Deze keer was de piano niet haar vaste sidekick waarmee ze haar liedjes schreef. ‘Omdat de gitaar zo’n centrale plek inneemt in dit soort filmmuziek heb ik de piano wat meer losgelaten.’

Wat bleef was het gebruik van samples als rauw compositiemateriaal. Eigenlijk nog een overblijfsel uit de periode dat de Utrechtse zangeres actief was als electro-artieste en samenwerkte met de Berlijnse technopunker T. Raumschmiere. Het sterk beeldende karakter van haar muziek heeft er echter altijd in gezeten. Vóór haar electrofase maakte ze al voorstellingen voor het rondreizende festival De Parade met een liedje in een ouderwetse jaren veertig stijl als hoogtepunt. Verknipt op de sampler, dat dan weer wel.

Ook anders: Lust Guns & Dust is geen eenvrouwsonderneming. ‘Samenwerking moest meer centraal staan op dit album. Ook in de vorm van duetten die ik graag wilde zingen.’ Hak heeft de door haar bewonderde Belgische singer/songwriter Ozark Henry als love interest aan de haak geslagen. Hij zingt twee nummers met haar (This Place is Burning en Hold on the Fire). Daarnaast leverden ook Fay Lovsky, Odilo Girod voorheen van Coparck, Maurits Westerik (Gem) en Paul van Kessel (Young Sinatras) bijdragen aan de plaat.

Op het podium wordt Hak bijgestaan door zes muzikanten die met haar haar breedbeeldvisie vorm gaan geven. Eén die net zo zal zinderen als de inspiratiebronnen op het scherm. Jean Luc Godard zei het al: ‘All you need to make a movie is a girl and a gun.’

Selection of Dutch press quotes about her album “Old Powder New Guns “ (2010/2011):

“Old Powder New Guns is burlesque, theatrical and with the grand gesture”
OOR (Dutch music magazine)

“The songs have a dark melancholy of film noir, Hitchcock suspense, or the bravado of Once Upon a Time in the West. Hak is Doris Day, Rita Hayworth, Vera Lynn and Catherine Deneuve. “
Volkskrant (dutch daily newspaper)

“Very attractive and theatrical combination of Lilian’s dramatic vocals and caricaturised, orchestral accompaniment of violins and horns.”
NRC (dutch daily newspaper)

“An album full-packed of atmosphere and a lady with a very impressive voice.”
Musicfrom (Dutch music blog)

“How a love for classic movie soundtracks has led to one of the most remarkable, most adventurous Dutch pop record you’ll hear this year”
Alternative Blog

“Lilian Hak is bombastic”
Dutch radio DJ Giel Beelen (Radio 3 FM)

“It’s Havana in the fifties; it’s Paris as Miles Davis hits the town; it’s absolutely now.
Fillesourire

BIOGRAFIE (dutch)

Lilian Hak, zangeres en componiste uit Utrecht, gebruikte de muziek uit klassieke films als inspiratiebron voor een verzameling liedjes vol drama, glamour en suspense. Gefascineerd door filmmuziek uit de jaren ’40, ’50 ,‘60 vertrok Lilian met een stapel DVD’s naar Bangkok. Uitkijkend vanaf 22 hoog over een zinderend hete stad ontstond het album ‘Old Powder New Guns’. Sample voor sample geknipt van oude klassiekers uit vervlogen tijden. In de pers werd haar album lovend ontvangen. Haar originele liedjes doen u denken aan de sublieme muziek van films uit vervlogen tijden. De bombastische bravoure van Once upon a time in the West, de suspense van de films van Hitchcock en de donkere melancholie van de film noir. Deze femme fatale strekt zich uit over de vleugel en zingt liedjes vol glamour en dramatiek. Originele jazzy muziek in het decor van een zwart-wit film, dát is de muzikale wereld van Lilian Hak.

Met de steun in de rug van Productiehuis Oost-Nederland, ook de motor achter Kyteman en NO blues, gaat ze Old Powder New Guns op de planken brengen met een elfkoppige band vol ervaren muzikanten. De song ‘Never Speak To Strangers’ was te horen bij De Wereld Draait Door en 3FM (Giel Beelen). Zij tourde met haar elfkoppige band langs clubs en festivals en opende in 2011 Festival Noorderslag in de 3 FM zaal. De pers was lovend over haar optreden, ‘mysterieus, eigenzinnig en gedurfd’ (Eindhovens Dagblad). Daarna volgde een reeks optredens in de Nederlandse theaters.

In 2013 komt Lilian met een nieuw album, band en productie: ‘Lust Guns and Dust’.

Gefascineerd door de bravoure, melancholie en suspense van het ‘Western’ filmgenre is ‘Lust Guns and Dust’ een extravagante voorstelling met een beeldvullend geluidsdecor, een aaneengeschakelde zinderende soundtrack. Van een Dick Dale surfsound door de gitaar tot uitbundig trompetgeschal. Op het podium wordt Lilian bijgestaan door een live-band van ervaren muzikanten. Lilian’s performance is visueel, theatraal en oprecht.

Daar waar ‘Old Powder New Guns’ ophield gaat ‘Lust Guns and Dust’ verder. Het is letterlijk en figuurlijk ‘sensueel, explosief en broeierig’ op een eigenzinnige manier zoals alleen Hak dat kan.

 

PERS QUOTES OVER OLD POWDER NEW GUNS (CD):

“Bijzonder sfeervolle en theatrale combinatie van Haks dramatische zang en dik aangezette, orkestrale begeleiding van violen en blazers”
NRC dagblad

“De liedjes hebben de donkere melancholie van een film noir, Hitchcock suspense of de bravoure van Once Upon a Time in The West. En Hak is Doris Day, Rita Hayworth, Vera Lynn en Catherine Deneuve”
Volkskrant

“Old Powder New Guns is burlesk, theatraal en voorzien van het grote gebaar”
OOR

“Lilian Hak is bombastisch!”
Giel Beelen radio3FM

“Hoe een voorliefde voor antieke filmsoundtracks heeft geleid tot een van de opmerkelijkste, meest avontuurlijke Nederlandse popplaten die je dit jaar zult horen”
Alternative Blog

“De liedjes zijn verrassend en tijdloos, haar stem is heerlijk warm”
Linda magazine

“Lilian Hak schiet raak met oud kruit”
3voor12

“Een album stampvol gevuld met sfeer en een dame met een zeer imposante stem”
Musicfrom

“Wow! Van sampletalent tot volwassen songwriter en zelfbewuste performer”
Passionate Magazine

“Lilian Hak – heeft de stem, de sound en de songs”
Hotspots

“It’s Havana in the fifties; it’s Paris as Miles Davis hits the town; it’s absolutely now”
Fillesourire

 

INTERVIEWS
Volkskrant
AD
Leeuwarder Courant
De Gelderlander
GlamCult
Jazzism
L’Officiel
Den Haag Centraal